Bewust eten

Het is algemeen bekend dat gezond eten bij kan dragen aan een goede lichamelijke gezondheid, maar wist je dat wat en hoe je eet ook invloed kan hebben op je mentale gezondheid?

 

Er is veel onderzoek en advies over voeding in omloop, dat elkaar soms ook nog eens tegenspreekt.
De key is dat je erachter moet komen wat voor jóu werkt, want iedereen is uniek en dus werkt niet alles voor iedereen hetzelfde.

 

Intro

 

We eten omdat we brandstof nodig hebben om alle processen in ons lichaam te kunnen voorzien van energie. 

Het proces van energie maken vindt plaats in de mitochondriën van je cellen.

Net zoals elke auto anders reageert op een ander soort brandstof is het voor ons heel belangrijk om de, voor ons, juiste brandstof tot ons te nemen.

onderstaande informatie kan jou inzichten geven om je bewuster te worden van wat, maar ook hoe je eet.

Onlangs ving ik in de supermarkt op de zuivelafdeling een deel van een gesprek op tussen een meid van rond de 17 en haar moeder.
Het ging ongeveer zo:

Moeder: "Wil je de biologische yoghurt of een andere?"
Dochter: "Gatver! We zijn geen vegans!"
Het gesprek ging nog even verder voordat ze een keuze maakten en samen verder liepen.

Voor mij was dit een prachtig voorbeeld van de onwetendheid van mensen over de betekenis van verschillende termen die worden gebruikt in relatie tot voedsel. Vandaar deze korte uitleg:

Biologisch’ betekent dat er geen kunstmest en pesticiden zijn gebruikt in het proces.

Vegetarisch’ betekent dat het geen vlees bevat.

Veganistisch’ of  ‘Vegan’ betekent dat er helemaal geen dierlijke ingrediënten dus bijvoorbeeld geen rundergelatine of eiwit is gebruikt.

 


Wat je eet

 

In de huidige maatschappij is bijna overal een overvloed aan voedsel te koop.
We kunnen op ieder moment bijna alles wat we maar willen, krijgen en eten.
Dit is ergens een fijne ontwikkeling maar het heeft ons gedrag en daarmee onze gezondheid heel erg veranderd ten opzichte van vroeger. 
Onze voorouders aten voornamelijk plantaardig en af en toe vlees of vis en hadden daarnaast een erg actief leven.
Ons lichaam is eigenlijk nog steeds ingesteld op deze manier van leven.

Het constante eten van bewerkte voeding, suiker uit koolhydraten, verzadigde vetten, vlees, zuivel en suikervervangers heeft slechte invloed op onze gezondheid omdat ons lichaam niet gewend is om deze voedingsstoffen op een optimale manier om te zetten in bruikbare stoffen. Ze kunnen worden opgeslagen als vet of niet volledig worden afgebroken en zo zijn er meer nadelen aan het gemiddelde dieet van tegewoordig.

 

Ik probeer zelf zoveel mogelijk vegan te eten omdat ik merk dat dit goed werkt voor mijn darmen. En omdat ik suikerziekte heb probeer ik verstandig om te gaan met suiker. Tuurlijk, het lukt me echt niet altijd! Ik ben tevreden wanneer ik de 80/20 regel kan aanhouden. 80% gezond en 20% minder gezond. Wat ik merk is dat wanneer ik bijvoorbeeld wel dierlijke producten eet ik de dag erna buikpijn heb. Of wanneer ik te veel suiker eet snel vermoeid en geïrriteerd word. 
Nadelen ervaren van bepaalde voedingsstoffen hoeft bij jou niet zo uitgesproken te zijn, maar ook op de lange termijn kan je nadelen ondervinden. Het kan zo zijn dat “nadelen” waar jij “last” van hebt, voor jou zo normaal zijn geworden dat jij je er niet van bewust bent dat dit nadelen zijn. En dan ben je je ook niet bewust van dat de oorzaak ligt bij wat je eet.
Om je hier bewust van te worden kan je verschillende dingen proberen.

Houd bijvoorbeeld eens bij wat je eet, wanneer, hoeveel en welke ingrediënten er in jouw voeding zitten.
Of ga eens na wat je ervaart tijdens het eten of een uur of dag nadat je iets hebt gegeten.

Bewust worden

 

Om bewust te worden van hoe en wat je eet kan je een voedingsdagboek bijhouden. Je krijgt dan een beetje inzicht in wat je op welke momenten eet.

Daarnaast zou je op kunnen schrijven wat je merkt wanneer je iets hebt gegeten, denk aan buikpijn of moeheid maar bijvoorbeeld ook aan brainfog of irritatie.

Aan de hand van wat jij ontdekt over jezelf zou je aanpassingen kunnen doen om de invloed van eten op jouw gezondheid te verbeteren. 

op sommige momenten rust te gunnen van het verteren. Zie ook ‘hoe je eet'.

 

Ook is het een optie om eens te kijken op etiketten van voedingsmiddelen die je gebruikt.

Je kan proberen om sommige voedingsmiddelen met hoge mate aan suiker te vermijden. Mij persoonlijk brengt dat een stuk minder irritaties.

Het is wetenschappelijk bewezen dat eten invloed kan hebben op je gemoedstoestand onder andere door je hormonen.

 

Groenten

Groenten zijn heel gezond, dit is een bekend feit. Maar wat is er nou zo gezond aan?

Ten eerste bevatten groenten veel pigmenten die werken als antioxidanten. 

 

Zuivel

Wist je dat er wel 3 maanden kan zitten tussen het melken van een koe en het daadwerkelijk consumeren van het product waar deze melk in verwerkt is?

(zelfs in appelsap zit melk)

Lactose – lactaat – etc.

Intolerantie

 

Gluten

 

Vet

Vet is niet slecht. Er is een stigma opgekomen in de jaren 30? uitleg USA etc

Er zijn gezonde en ongezonde vetten.

Gezonde vetten zijn essentieel voor je gezondheid. Ze helpen …

Er zijn ook slechte vetten, ook wel trans vetten genoemd.

 

Suiker / Koolhydraten

De bekende term suiker is …

Koolhydraten zijn  …

 

De ‘Glucose goddess - jessie inchauspe’ deelt in haar boeken en op social media veel informatie over glucose en waar  je op kan letten bij het eten om je suikerwaarden stabiel te houden en de voordelen die dat kan hebben voor je gezondheid.

 

Eiwitten

Eiwit is een andere naam voor proteïne. Deze term ken je misschien van de proteïne shakes die de laatste jaren aan populariteit winnen. Wanneer heb je proteïnen nodig en welke soorten zijn er? Hoeveel moet je ervan gebruiken en op welk moment?

 

 

Vitaminen en mineralen

Dit is wellicht een inkoppertje maar deze dingen zijn gewoon goed voor je en je lichaam heeft ze nodig om optimaal te werken.

Wanneer je van jezelf wilt weten hoe het gesteld is met de waarden van vitaminen en mineralen in je bloed kan je ze laten bepalen door de huisarts. Als er ergens een tekort of juist teveel aan is, is het zaak om uit te zoeken waarvan dat de oorzaak is.

 


Waar je vooral rekening mee moet houden is wederom, jouw unieke gezondheid.
Voor mensen met een hoge bloeddruk is zout slecht voor hun gezondheid. 
Maar voor mensen met bepaalde aandoeningen kan wat extra zout juist bijdragen aan een betere werking van de transportkanaaltjes in de celwand.

 

Wanneer je niet precies weet wat voor jou goed is, is mijn advies: alles met mate.

En probeer het eens een tijdje met minder en kom er achter wat de voor- en nadelen zijn voor jou.


Hoe je eet

 

Iedereen is anders en dus eet iedereen anders.
Er bestaat geen 1 manier die voor iedereen werkt.

 

Wat iedereen wel kan doen is bewust worden van hoe je eet.
Heb je een vast eetpatroon of wisselt het regelmatig?
Luister je naar je gevoel wanneer je eet? En ben je aandachtig met het eten bezig of ben je afgeleid?
Eet je omdat het zo hoort of omdat het de meest praktische manier is?

 

Probeer met onderstaande informatie maar eens te herkennen hoe bewust je bent van hoe je eet.

Langzaam eten

Hoe snel eet je?

Wat onderzocht is en bij kan dragen aan iedereens gezondheid is, dat het goed voor je gezondheid is om langzaam te eten. Bewezen is dat wanneer je aandachtiger eet, je eten goed proeft, ruikt en ervaart dit positief bijdraagt aan je gezondheid.

Maak jouw eigen website met JouwWeb